Beskyt dine ører – tinnitus kan også ramme unge Se relaterede produkter

Beskyt dine ører – tinnitus kan også ramme unge

Når vi hører om tinnitus, høretab og høreapparater, tænker vi ofte på ældre mennesker, hvor hørelsen ikke er, hvad den har været. Men selvom høretab kan komme som naturlig følge af aldersrelaterede ændringer i ørene, så er det i dag især de unge, der er udsat for støjskader.

I en tid hvor musik er en integreret del af ungdommen, og hvor lydkvaliteten aldrig har været bedre, er unge menneskers hørelse mere udsat end før. Vi lever nemlig i en tid, hvor sommerens højdepunkt er musikfestivaler med bragende koncerter, og hvor vi tilbringer mere og mere tid i fitness med høj musik i ørene. Vi bruger musik til at definere os selv – især når vi er unge. Men vores svedige beats kan faktisk gå ind og gøre skade på vores hørelse – og når først skaden er sket, er den permanent.

Hvad er tinnitus?

Tinnitus er en tilstand, hvor man hører en lyd inde i øret – lyden kan være susende eller hylende og kan være konstant eller sporadisk. Lidelsen kan være arvelig, den kan forekomme med alderen, eller den kan opstå som følge af støjskader.

Selvom de fleste der lider af tinnitus kan leve med det, uden at det går ud over deres livskvalitet, så er lidelsen permanent – og skaden kan ikke repareres, når først den er sket. Det er derfor en god ide at passe på sine ører og forebygge høreskader så tidligt som muligt – det kan vi gøre ved f.eks. at følge følgende råd:

Skru ned for høretelefonerne

I modsætning til for bare 20 år siden er lydkvaliteten på musik blevet så god, at vi kan skrue op for lydstyrken, uden at det går ud over kvaliteten. Vi lytter også til musik på streamingtjenester, som automatisk afspiller den næste sang, så vi kan høre musik uafbrudt i timevis. Men den konstante og høje lyd kan skade vores hørelse. Som tommelfingerregel bør du aldrig skrue så højt op, at du ikke kan høre, hvis nogen snakker til dig. Hører du musik på en iPhone, kan du se, om lydstyrken er skadelig. Lydstyrken skal helst blive i den grønne zone og må ikke komme op i rød zone, da risikoen for tinnitus her er betydeligt større.

Brug ørepropper

De fleste kan blive enige om, at det er noget af det fedeste at se sin yndlingskunstner live. Men især til livekoncerter er det nemt at blive grebet af stemningen og ikke tænke over, hvor høj musikken er – især hvis du står tæt på en højtaler. Her er ørepropper en fantastisk og enkel måde at beskytte din hørelse på – uden at det går ud over musikken. Ligesom der findes ørepropper til, når du skal sove for din kærestes snorken, så er der også ørepropper, som er særligt beregnet til koncerter. De dæmper de skadelige lydfrekvenser, men sørger samtidig for, at du kan holde en normal samtale med dine venner.

Få lavet et høretjek

I størstedelen af tilfældene er tinnitus forbundet med høretab, og et høreapparat kan nedsætte generne fra den hylende tone. Hvis du er i tvivl, om du har høreskader, så bliv tjekket. Det er ikke kun vigtigt, at du holder dig informeret om, hvordan du forebygger høreskader, men at du også agerer, hvis du har mistanke om skader. Det understreger Gert Ravn, som er teknologispecialist inden for audiologi og høreapparater.

”Du mærker ikke, når de første høreceller bliver ødelagt. Det tager bare lidt af diskanten. Men når de først er ødelagt, kan de aldrig genoprettes. Og jo flere høreceller, du mister, jo sværere bliver det at følge med i f.eks. en samtale,” siger Ger Ravn til magasinethelse.dk

Det er ingen skam i at få lavet et høretjek eller at gå med høreapparat. Takket være moderne teknologi, er høreapparater i dag meget diskrete. Og så er det i øvrigt gratis at blive tjekket.

Ønsker du ørepropper til at forebygge høretab, kan du forhøre dig på dit lokale apotek eller finde et stort udvalg her.

 

Kilder: apotekeren.dk, magasinetHelse.dk, netdoktor.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen