Få styr på dine vitaminer Se relaterede produkter

Få styr på dine vitaminer

Der findes et hav af vitaminer, som godt kan være svært at finde rundt i. Heldigvis kan du få hjælp på dit lokale apotek. Vi har her samlet et overblik, så du nemt kan navigere mellem de forskellige vitaminer og deres virkning.

I vintermånederne er vi generelt mere opmærksomme på, at vi skal huske vores vitaminer. Den manglende sol og den sygdomsprægede sæson betyder, at vi skal give et ekstra skud vitaminer til vores immunforsvar. Men om foråret og sommeren, når solen kommer frem, må du heller ikke glemme vitaminerne. De styrker nemlig ikke kun dit immunforsvar – de er afgørende for mange af de interne processer, der sikrer, at din krop fungerer optimalt året rundt. Alt fra hud, negle og hår, til syn, muskler og hjernefunktioner, bliver påvirket af vitaminer.

I udgangspunktet er kosttilskud ikke forbudte fra et antidopingperspektiv. Der er dog eksempler på, at kosttilskud har indeholdt stoffer og ingredienser, som er forbudte i henhold til Dopinglisten og/eller sundhedsskadelige. I visse tilfælde har disse stoffer og ingredienser ikke været oplyst på varedeklarationen. Den type af kosttilskud bliver ofte omtalt som forurenede kosttilskud.

Vil man være helt sikker på at undgå at indtage forbudte stoffer gennem kosttilskud, bør man undgå at tage kosttilskud. Ønsker man at benytte kosttilskud, kan man reducere risikoen for at indtage forbudte stoffer ved at bruge kosttilskud, der er undersøgt for dopingstoffer gennem kvalitets- og certificeringsprogrammer.

Fødevarestyrelsen er den ansvarlige myndighed for kosttilskud i Danmark. Forhandlere af kosttilskud på det danske marked har pligt til at indberette deres kosttilskud til Fødevarestyrelsen.

Idrætsudøvere er altid ansvarlige for de stoffer, de har i kroppen, også når de kommer fra kosttilskud og naturpræparater. Idrætsudøvere står derfor også til ansvar for en positiv dopingprøve, hvis den skyldes brug af kosttilskud.

Kreatin er et stof, som kroppen kan omdanne til energi ved kortvarigt maksimalt muskelarbejde. Det kan være i forbindelse med styrke- og sprintrelaterede idrætter.

Kroppen producerer naturligt kreatin, og mængden af kreatin suppleres via animalske fødevarer i vores daglige kost. Størstedelen af kroppens kreatinen findes i musklerne, og ved indtagelse af et kreatintilskud kan man øge mængden af kreatin i musklerne – dog kun til en hvis grænse.

Flere studier peger på, at indtagelsen af kreatin forøger evnen til at opretholde en høj kraftudvikling under kortvarigt arbejde (for eksempel ved sprint, hop og styrketræning), og samtidigt stimulerer kreatin til en øget muskelmasse i forbindelse med styrketræning. Det er dog en smule uklart, hvad der helt nøjagtigt forårsager en eventuel forøgelse af muskelmassen.

Der er ikke registreret nogen bivirkninger hos mennesker i forbindelse med indtagelse af kreatin. Dog er der ved forsøg på mus registreret skader på lever og nyrer ved indtagelse af kreatin over tid svarende til 1/3 af en menneskealde. Man fraråder derfor kreatin til personer med nyre- og leversygdomme.

Kropsvægten øges ofte i den periode, hvor kroppen suppleres direkte med kreatin. Det kan dels skyldes ophobning af vand i muskulaturen og dels en potentiel forøgelse af muskelmassen.

Kreatin er ikke forbudt i henhold til Dopinglisten.

Her får du et overblik over de vigtigste vitaminer:

A-vitamin

  • Vigtigt for: synet, vækst, hud, og immunforsvaret.
  • Findes i: animalske produkter (f.eks. lever, fisk, fiskeleverolie, æg, mælk og mejeriprodukter) og orange og mørkegrønne frugter og grøntsager (f.eks. gulerødder spinat, grønkål, abrikoser og meloner).

B-vitamin

  • Vigtigt for: hud, hår, negle, synet, hjernen, hjertet, muskler, nervesystemet og at kunne optage energi fra kosten.
  • Findes i: kornprodukter, bælgfrugter, kød, mejeriprodukter, æg, fisk, fjerkræ, og grøntsager.
  • Det er en god ide for veganere at tage tilskud af B12 vitamin, da dette vitamin kun findes i animalske produkter. Kvinder, der er gravide eller prøver at blive gravide, bør tage tilskud af B9 vitamin (også kaldet for folinsyre).

C-vitamin

  • Vigtigt for: immunforsvaret, hjernefunktioner som f.eks. hukommelse, følelser, og logisk tænkning.
  • Findes i: citrusfrugter, bær, tomater, blomkål og grønne bladgrøntsager.

D-vitamin

  • Vigtigt for: knoglerne, tænderne, immunforsvaret, luftvejene og generel balance i systemet og sundhed.
  • Findes i: fede fisk (f.eks. makrel, sild, ål, og laks).

E-vitamin:

  • Vigtigt for: immunforsvaret og fungerer som antioxidant (beskytter mod ophobninger af skadelige stoffer i kroppen).
  • Findes i: fedtstoffer fra nødder, frø, kornprodukter, æggeblomme, fisk, ost og mælk.

K-vitamin:

  • Vigtigt for: størkning af blodet og dannelse af proteiner.
  • Findes i: mørkegrønne bladgrøntsager, avocado, broccoli, kål, spinat, vegetabilske olier, lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød, æggeblomme og frugt.

Udover vitaminer er det også vigtigt, at vi får de mineraler, som kroppen har brug for. Selvom mange af vores vitamin- og mineralbehov bliver dækket af en varieret kost, så kan det stadig være svært at få nok af visse vitaminer – især hvis kroppen i forvejen er i underskud. I den forbindelse kan det være en god ide at tage kosttilskud og vitaminer, hvor du nemt kan dosere mængden.

Husk altid at snakke med din læge, inden du begynder at tage tilskud. Hvis du er i tvivl, kan dit lokale apotek også vejlede dig.

Du finder et stort udvalg af kosttilskud og vitaminer her.

 

Kilder: netdoktor.dk, apoteket.dk, sundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen